Çocuklarda Diş Gıcırdatma Tedavisi
Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma çocuklarda da görülebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma dişlerin diziliminden, oluşumuna kadar pek çok şeyi etkiler.
Bruksizm nedir?
Çocukların genellikle uyurken dişlerini birbirine sürterek, sıkarak yaptığı harekete burksizm yani diş gıcırdatma denir. Çocuklarda sıklıkla görülen bu durum derin uyku evrelerinde veya çocuklar stres altındayken meydana gelir. Diş gıcırdatma çocuklarda sık rastlanan bir sorundur.
Diş gıcırdatmaya bağlı olarak bireylerde baş ağrısı, boyun ve çene ağrısı olabilir. Dişlerde sıcak – soğuk hassasiyetini artırabilir.
Bruksizm (diş gıcırdatma) nedenleri nelerdir?
Tam olarak sebebi bilinmeyen bu durum, çocukların üst ve alt dişleri düzgün hizalanmadığı durumlarda sık görülmektedir. Bazen diş çıkarma evresinde ağrı kaynaklı olarak çocuklar diş gıcırdatma yapabilirler.Bunların haricinde stres, öfke başka bir nedendir. Örneğin, bir çocuk okulda bir sınav veya rutinde bir değişiklik yaşadıysa da dişlerini gıcırdatabilir.
Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi
Diş gıcırdatma problemi olan çocuklarda yapılması gereken ilk uygulama, gece çocuğu izlemek ve diş gıcırdatma sırasında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamaktır. Bu son derece etkili bir yöntemdir. Bunu, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla uygulamak gerekebilir. Zamanla diş gıcırdatmanın azaldığı görülecektir. Medikal plakların çocuklarda kullanımı gelişim döneminde önerilmemektedir.
Çocuğunuz dişlerini gıcırdatıyorsa öncelikle bir çocuk diş hekimine gidebilirsiniz. Diş hekimi muayenede su ve hava püskürtülerek dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Bu muayenede çocuğunuza stresi olup olmadığını anlamak için bazı sorular sorulabilir. Eğer ciddi bir problem varsa çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine başvurmanız tavsiye edilebilir.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi
Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesinin, ilk süt dişi sürmesini takiben (1 yaş döneminde) mutlaka Çocuk Diş Hekimi Uzmanı tarafından yapılması önerilmektedir.
Detaylar »
Çocuklarda Diş Koruma (Fissur Örtücüler)
Herşey için geç değil. Ortodonti tedavisi ne kadar erken uygulanırsa o kadar yararlıdır, ancak erişkinler için yeni çözümlerle tedaviler mümkün hale gelmiştir.
Detaylar »
Yer Tutucu Dişler Ne İşe Yarar?
Ortognatik cerrahi; çenelere ilişkin şekil bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Çeneler birbirleriyle veya dişler çenelerle uyumlu olmadığında ihtiyaç duyulabilen bir tekniktir.
Detaylar »
Flor Uygulaması
Bu yöntemde teller, dişlerin iç kısmına yerleştirilir. Dış görünüşü etkilemediği için sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Özellikle estetik kaygısı yaşayan hastalarda önemli bir çözümdür.
Detaylar »
Parmak Emme Etkisi
Şeffaf apareyler kullanılarak gerçekleştirilen telsiz ortodonti tedavisi,özellikle yetişkin hastalar için braketli tedaviye alternatif olarak tercih edilmektedir. Pek çok ortodonti uzmanı, dişlerdeki çarpaşıklık, sıkışıklık, seyreklik ve konumlanma bozukluklarını tedavi etmek amacıyla bu yönteme başvurmaktadır.
Detaylar »
Çocuklarda Diş Gıcırdatma (Bruksizm)
Koruyucu ortodonti gelecekte bir ortodontik sorunla karşılaşmayı önlemek, olabildiğince diş teli tedavisi olmaya gerek kalmadan zamanında önlem alınmasını sağlamaktır.
Detaylar »
Konusunda uzman hekim kadromuz
Denizli Pedodonti ( Denizli Çocuk Diş Hekimliği - Çocuk Diş Kliniği) tedavisi alanında sizlere hizmet vermekten mutluluk duyar. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için özellikle çocuklarda düzenli olarak diş hekimi kontrolünü ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
Denizli çocuk diş kliniği , Denizli Ekoldiş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi güleryüzlü personeli, tedavileriniz için özel tasarlanan kliniği ile Bayramyeri'nde hizmetinizde.