Çocuklarda Erken Süt Dişi Kaybı ve Yer Tutucular
Çocuklarda süt dişleri faklı nedenlere bağlı olarak zamanından önce kaybedilir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesine aşırı çürükler, diş travmaları, parmak emme, yanlış biberon ve emzik kullanılması, alttan gelen kalıcı dişlerin süt dişlerinin köklerini eritmesi ve dökülmesine neden olması ve yetersiz anne sütü ile beslenmesi neden olmaktadır.
Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin birinci ve en önemli görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktadır. Süt dişleri daimi dişlerin yerinde sürmesini sağlayarak bir nevi yer tutucu görevi görürler.
Dişler konuşmak için gereklidir. Özellikle konuşmanın öğrenildiği dönemde ön süt dişlerinin eksik olması f,v,s,z,t harflerinin bir alışkanlık haline gelerek ömür boyu yanlış telaffuz edilmesine neden olacaktır.
Süt dişleri alt çenenin normal pozisyonunu almasını sağlar.
Çocuklarda Yer Tutucular
Çürük, enfeksiyon, travma ya da herhangi bir nedenle süt dişlerinin vaktinden önce kaybedildiği durumlarda kaybedilen dişin yerine yapılan dişlerdir.
Kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu yapılmadığında;
Kaybedilen dişin boşluğuna , komşu dişlerinin o bölgeye kaymasına ya da devrilmesine neden olur.
Buna bağlı olarak alttan gelecek olan dişin alanı daralır.
Yer tutucu yapılmadığı takdirde ağızda gelişimsel bozukluklar ve çapraşıklıklar meydana gelir.
Çocuğun ağzından bir ölçü alınarak laboratura gönderilir ve dişlere uygun bir yer tutucu yapılır. Hazırlanan bu yer tutucu dişlere yapıştırılır ve alttan sürekli diş çıkana kadar 6 ayda bir hekim tarafından kontrol edilir. Çocuğa herhangi bir zarar vermez ve çiğnemesine engel teşkil etmez.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi
Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesinin, ilk süt dişi sürmesini takiben (1 yaş döneminde) mutlaka Çocuk Diş Hekimi Uzmanı tarafından yapılması önerilmektedir.
Detaylar »
Çocuklarda Diş Koruma (Fissur Örtücüler)
Fissür örtücünün amacı azı dişlerinin çürüğe elverişli girinti ve oluklarında besin birikimini önlemek ile birlikte bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirmektir.
Detaylar »
Yer Tutucu Dişler Ne İşe Yarar?
Çocuğun ağzından bir ölçü alınarak laboratura gönderilir ve dişlere uygun bir yer tutucu yapılır. Hazırlanan bu yer tutucu dişlere yapıştırılır ve alttan sürekli diş çıkana kadar 6 ayda bir hekim tarafından kontrol edilir.
Detaylar »
Flor Uygulaması
Flor diş çürüğünü azaltmak konusunda önemli etkinliğe sahip doğal bir elementtir. Topikal (diş macunu, gargara, vernik, jel) ya da sistemik (flor takviyesi, florlu sular ve tuzlar) olarak kullanılabilir.
Detaylar »
Parmak Emme Etkisi
Parmak emme alışkanlığı çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. İlerleyen yaşlarda parmak emmenin devam etmesi çocuklarda diş ve çene yapısında ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilir.
Detaylar »
Çocuklarda Diş Gıcırdatma (Bruksizm)
Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma çocuklarda da görülebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma dişlerin diziliminden, oluşumuna kadar pek çok şeyi etkiler.
Detaylar »
Konusunda uzman hekim kadromuz
Denizli Pedodonti ( Denizli Çocuk Diş Hekimliği - Çocuk Diş Kliniği) tedavisi alanında sizlere hizmet vermekten mutluluk duyar. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için özellikle çocuklarda düzenli olarak diş hekimi kontrolünü ettirmeyi ihmal etmeyiniz.
Denizli çocuk diş kliniği , Denizli Ekoldiş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi güleryüzlü personeli, tedavileriniz için özel tasarlanan kliniği ile Bayramyeri'nde hizmetinizde.